Med nya Fondkollen blir det enklare för spararna att välja och utvärdera fonder

[2012-05-04] Fondbolagens förening lanserar i dag helt nya Fondkollen med sajt och app. Den övergripande ambitionen är att svara på frågan ”Hur gör man?”. Med tips, verktyg och fakta hjälper vi spararna på traven att få koll på sina fonder och att göra ett eget fondval. Den nya räknesnurran ger bland annat svaret på frågan om vad avgiften betyder i kronor över tid.

”Föreningen har i år som högsta prioritet att öka fondspararnas kunskap och engagemang. Fondsparande är en mycket öppen och transparent sparform där problemet för spararna inte är för lite information. Det handlar snarare om att lyfta fram det som är viktigast”, säger Pia Nilsson, vd i Fondbolagens förening.

Nya Fondkollen har många nyheter. En av dem är att den numera ger hjälp både med privat fondsparande och till premiepensionen. Vi har också tagit fram verktyg som hjälper till att utvärdera fonder man redan har eller att hitta en ny fond i en viss kategori. I den nya räknesnurran kan man se vad avkastning, avgifter och sparbelopp betyder i kronor över tid.

”Kan det bli enklare? Vi hoppas att många fondsparare, men också exempelvis rådgivare, hittar till sajten för att komma igång. Vi vill att spararna ska känna sig nöjdare oavsett om de väljer att behålla den fond de har eller kommer fram till att de vill byta”, säger föreningens sparekonom Hanna Helgesson.

Mer om nya Fondkollen:

Kolla fonden

Hur går din Sverigefond jämfört med andra Sverigefonder? Din Globalfond jämfört med andra Globalfonder?

Med “Kolla fonden” kan du se hur din fond har gått under olika tidsperioder i jämförelse med andra liknande fonder. Du behöver bara skriva in fondens namn så hämtas rätt jämförelse. Om du inte är nöjd kan det vara dags att byta fond. Välj någon av de som gått bättre i samma kategori, eller använd nästa verktyg, ”Hitta ny fond”.

Hitta ny fond

Du vet ungefär vad du är intresserad av – en region, ett specifikt land, en bransch, eller en viss typ av fond. Men vilka fonder finns att välja mellan i den kategorin? Och vilka av dem har presterat bra? I “Hitta ny fond” kan du i en världskarta klicka på den region eller den rubrik som visar den fondtyp som du är intresserad av. Resultatet presenteras rangordnat efter fondernas avkastning i snitt de senaste fem åren.

Räknesnurra

I den nya räknesnurran kan du experimentera med hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande med svar i kronor. Vi har också tagit fram exempel som ger inspiration till hur du själv kan laborera vidare.

Ny app för både Iphone och Android

Vi har också omarbetat och utökat den praktiska Fondkollen-appen där du kan hålla koll på och utvärdera dina fonder till premiepensionen. Samla dina valda fonder och de du är nyfiken på i “Min portfölj”. Du ser enkelt hur fonderna presterar jämfört med andra fonder som har samma placeringsinriktning och får förslag på nya fonder.

Appen kan du hämta via denna länk.

Sparekonomens blogg

I sparekonomens blogg skriver Fondkollens sparekonom Hanna Helgesson om sparande och framför allt sparande i fonder. Där kan du få nyttiga tips och nyheter som berör dig.

Jenny Hanssons krönikor om hälsa och sparande

Jenny Hansson är en av världens bästa långloppsåkare på skidor. På Fondkollen.se delar hon med sig av sina erfarenheter av elitidrott och långsiktigt sparande. Kanske får du en bättre hälsa på köpet!

Till Fondkollen.se!

Vid frågor kontakta:

Hanna Helgesson, sparekonom Fondbolagens förening
08-506 988 07 / 076-898 80 00
hanna.helgesson@fondbolagen.se

Pia Nilsson, vd Fondbolagens förening
08-506 988 01 /  0709-50 38 60
pia.nilsson@fondbolagen.se

 

Fondbolagens förenings medlemmar

Aktie-Ansvar, Alfred Berg Fonder, AMF Fonder, Avanza Fonder, Aviva Investors, Capinordic Asset Management, Carnegie Fonder, Catella Fonder, Danske Invest, Didner & Gerge Fonder, DNB Fonder, East Capital Asset Management, Enter Fonder, Evli Fonder, Fidelity Worldwide Investment, FIM Fonder, First State Investments, Folksam LO Fond, Franklin Templeton Investments, Handelsbanken Fonder, Holberg Fondene, JP Morgan Asset Management, Lannebo Fonder, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Movestic Kapitalförvaltning, Naventi Kapitalförvaltning, Nordea Fonder, Nordea Investment Funds, Odin Fonder, SEB Fonder, Simplicity, Skagen Fonder, Skandia Fonder, Solidar SICAV, SPP Fonder, Swedbank Robur Fonder, Svenska Lärarfonder, Ålandsbanken Fonder, Öhman Fonder.

Associerade medlemmar

Citi, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Morningstar, PwC.

Skriv ut Tipsa om den här sidan