Remissvar angående förslag till nya föreskrifter om amortering av nya bolån (FI Dnr 14-16628)

Fondbolagens förening har inbjudits att lämna synpunkter på rubricerade förslag.

Föreningen har tidigare framfört synpunkter på Finansinspektionens föregående förslag till amorteringskrav samt på Finansdepartementets promemoria i frågan.

Föreningen kan inledningsvis konstatera att det nu föreliggande förslaget från Finansinspektionen är mer genomarbetat än tidigare och att det i högre utsträckning ger uttryck för en nyanserad tillämpning, t.ex. vad gäller undantag från amorterings­kraven. 

I tidigare remissvar har föreningen lyft fram riskerna med att hushållens minskade utrymme för ett eget sparande leder till att deras motståndskraft minskar och har efterlyst analys i dessa delar. Frågan belyses nu i Finansinspektionens analys av effekterna av ett amorteringskrav där följande konstateras (avsnitt 3.2.5). ”Andra sparformer än amorteringar har … generellt den fördelen att pengarna är tillgängliga om de skulle behövas, till exempel vid negativa störningar såsom ett inkomstbortfall. I ett sådant läge kan det vara svårt för låntagare att få nya lån motsvarande tidigare gjorda amorteringar för att tillfälligt täcka sina utgifter medan aktier eller fonder kan säljas och pengar på sparkonton kan tas ut. Därför kan ett amorteringskrav öka somliga hushålls sårbarhet.” Föreningen delar den bedömningen.

Föreningen har också haft synpunkter på de rättsliga förutsättningarna för myndigheten att fastställa amorteringskrav. Föreningen vidhåller att frågans stora vikt för hushållen, effekter på nyproduktion av bostäder och andra fördelningspolitiska effekter gör att den – i vart fall när det gäller övergripande principer – borde ha varit föremål för riksdagens prövning och reglerats i lag.

FONDBOLAGENS FÖRENING

 

Helene Wall

chefsjurist