Fondforum

Behöver Sverige ett privat pensionssparande?

Internationella organisationer som OECD och Mercer har uppmärksammat att Sverige har de minst generösa villkoren för privat pensionssparande. Behöver Sverige ett privat pensionssparande - och vilka politiska möjligheter finns det att införa en sådan sparform?

Avdragsrätten för det privata pensionssparandet (IPS) upphörde vid årsskiftet 2015/2016. Sedan dess har diskussionen om Sverige behöver en ny fördelaktig sparform för pensionen intensifierats. Internationella organisationer som OECD och Mercer har uppmärksammat att Sverige har de minst generösa villkoren för privat pensionssparande och samtidigt konstaterat att behovet av sådana har ökat under det senaste decenniet.

Välkommen till ett fondforum i webbformat där vi får höra tre olika förslag på hur ett privat pensionssparande skulle kunna utformas. Vi diskuterar också vilka politiska möjligheter det finns att införa ett privat pensionssparande.

Medverkande:
Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, berättar om rapporten ”Behövs en ny produkt för privat pensionssparande?”
Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, om deras förslag på ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, redogör för förslaget ”Allemanspension – för att fler ska få 80 procent av lönen i pension”
Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena, om tredje delen i Forenas Pensionsreform 2024: "Privat pensionssparande".

Kommentar och diskussion med Katarina Brännström (m) – riksdagsledamot och ledamot i riksdagens pensionsgrupp

Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, leder och modererar seminariet.

Börjar
Slutar
Plats
webbinarium
Visa på karta (öppnas i nytt fönster)
Anmälan

Kontakta Jenny Grip.