Nyhet Publicerad

En 50-årings historia om en jubilerande 40-åring

I samband med att föreningen fyller 40 år kom Anders Lannebo förbi, en riktig fondveteran med  över 50 år i branschen. Det blev ett samtal om fondernas och sparandets betydelse och historia.

Anders Lannebo är grundare av, och före detta styrelseordförande på, Lannebo Fonder. Han har även varit vd för Robur Kapitalförvaltning, och verkat i finansbranschen i över 50 år. År 1968 började Anders som finansanalytiker på investmentbolaget Custos, och 32 år senare startade han och Göran Espelund Lannebo Fonder. Anders har även vid två tillfällen suttit som Fondbolagens förenings ordförande. 

Anders tycker att fondsparandet har en stor och viktig roll i samhället, framför allt genom att underlätta för människor med deras privatekonomi. En viktig milstolpe i sparandets historia var införandet av aktiesparfonder 1978, det som 1984 kom att döpas om till allemansfonder. Allemansfonderna fick hela svenska folket att bli fondsparare, och upptäcka betydelsen av vad ett regelbundet sparande kan ge. Den som investerat 400 kronor per månad sedan 1984 i en allemansfond med genomsnittlig avkastning har efter 25 år satt in 120 000 kronor, och fått en behållning på 454 800 kronor.     

Grattis till 50-årsjubilaren hälsar vi på föreningen!