Nyhet Publicerad

Petter Mattsson är ny jurist på Fondbolagens förening

Från officer till jurist. Så ser karriärvägen ut för Petter Mattsson, föreningens nya jurist. Vid sidan av juridikstudierna har han även hunnit med att arbeta med fondjuridik på ett av medlemsbolagen.


Petter Mattson, jurist

Välkommen! Kan du berätta lite om din bakgrund?

Jag är från början utbildad officer och arbetade fyra och ett halvt år i flottan innan jag valde att sadla om och läsa juridik. De senaste tre åren har jag arbetat på Swedbank Robur och odlat mitt intresse för och kunskap om fondrätt. 

 Vad lockade dig till Fondbolagens förening?

I grunden ligger ett stort intresse för sparande i allmänhet och fondsparande i synnerhet. Jag tycker den reglering som omger fondmarknaden är spännande att arbeta med eftersom den är så dynamisk och mångbottnad, och på flera områden är den också under snabb utveckling (precis som finansmarknadsrätten i övrigt). Hos Fondbolagens förening såg jag en möjlighet att själv få angripa regleringen från ett lite annat håll än vad jag tidigare gjort och samtidigt använda mig av erfarenheterna från ett av medlemsbolagen.  

Hur kommer medlemmar och andra att märka av att du har börjat? 

Till att börja med hoppas jag naturligtvis att mitt stora intresse för fondjuridiken ska märkas hos alla jag kommer i kontakt med. Jag tror och hoppas också att det som kommer märkas är min vilja att göra juridiken enkel att förstå och tillämpa. Jag har tidigare arbetat väldigt ”hands on” med fondregelverken och jag hoppas att erfarenheten av det perspektivet ska lysa igenom när vi pratar juridik i olika sammanhang.

Och så en mer personlig fråga ... hur tänker du kring ditt eget fondsparande? 

Fonder är i mitt tycke en fantastiskt bra och lättillgänglig sparprodukt. För min egen del visade sig ett systematiskt fondsparande under min uppväxt direkt avgörande för mina möjligheter att så småningom starta upp ett eget liv som självständig vuxen. Nu månadssparar jag själv i fonder både åt mig själv och åt mina barn för långsiktiga behov, och utöver det försöker jag vara en påläst, aktiv och lättrörlig fondsparare. Med tanke på fonders betydelse för svenskars privatekonomi tror jag att det hade gjort stor skillnad för många att bara sätta sig ner någon timme framför t. ex. fondkollen.se för att lägga upp en strategi och jämföra fonder.