Nyhet Publicerad

Bilder från Fonddagen 2023

Årets branschdag gick av stapeln den 22 maj på Moderna Museet. Här finns bilder från dagen och de presentationer som visades. Tack alla ni som kom!

Det soliga vädret till trots var Moderna Museets Auditorium fullsatt. 

Javiera Fonddagen 2023.jpg

Föreningens ordförande Javiera Ragnartz hälsade välkommen med en summering av föreningens arbete under det gångna året. 

Moderator för dagen var författaren och ekonomijournalisten Katrine Marçal.

Niklas Wykman Fonddagen 2023.jpg

Inledningsanförandet hölls av finansmarknadsminister Niklas Wykman. Wykman pratade om inriktningen på den ekonomiska politiken, tog upp att Sverige är ledande i Europa när det gäller finansiellt sparande och nämnde att den svenska fondlagstiftningen behöver moderniseras. Regeringen vill bland annat, till glädje för branschen, pröva förutsättningarna att införa associationsrättsliga fonder i Sverige. 

Niklas Wykmans presentation på Fonddagen 2023 

Daniel Barr Fonddagen 2023.jpg

Finansinspektionens gd Daniel Barr tog i sitt tal upp inspektionens viktigaste prioriteringar. Han pratade bland annat om att FI vill att möjligheten att införa ett provisionsförbud ska utredas. Han vill också öka prismedvetenheten hos fondspararna  och motverka grönmålning. 

Daniel Barrs presentation på Fonddagen 2023

Hallbar bolagsstyrning Fonddagen 2023.jpg

Hur ser en hållbar bolagsstyrning ut? En panel med Rolf Skog, direktör Aktiemarknadsnämnden God sed, Magnus Odén, Nordic & CEE Head UNPRI, Victoria Lidén, ägarstyrningsansvarig Storebrand Fonder och Jessica Malmfors, vd Lannebo Fonder, diskuterade detta med anledning av den nya EU-lagstiftningen CSDDD. Några menade att den svenska aktiebolagslagen och bolagsstyrningsmodellen fungerar alldeles utmärkt och det behövs inte ytterligare lagstiftning. Företagen kan inom ramen för nuvarande modell hantera sina hållbarhetsrisker. Andra välkomnar den nya lagen som tydliggör företagens ansvar att ta hänsyn till risker vad gäller mänskliga rättigheter och klimatutmaningar. Investerarna får också tillgång till information som underlättar bedömningen av vilka investeringar som kan definieras som hållbara. 

Magnus Odéns presentation på Fonddagen 2023

Anna Stellinger Fonddagen 2023.jpg

Anna Stellinger är statsvetare och chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. På Fonddagen gav hon sin syn på dagens globala utmaningar i ett geopolitiskt samtal med moderatorn Katrine Marçal. Det handlade om globaliseringstrender som kommer och går, om USA:s klimatsatsning IRA som är positiv men tyvärr innehåller handelshinder. Om maktfaktorn Kina - och den kommande maktspelaren Indien, som nu gått om Kina och blivit världens folkrikaste land.

Anna Fallander Fonddagen 2023.jpg

Hur påverkar AI fond- och finansbranschen? Det var ämnet för Anna Felländers, vd anch.AI, presentation. AI-utvecklingen går inte att stoppa. Det går oerhört snabbt och AI kan vara till stor hjälp, men vi måste vara observanta på riskerna. Ansvaret får inte stanna hos tech-teamen, menade Anna. 

Anna Felländers presentation på Fonddagen 2023

Fondtorgsnamnden Fonddagen 2023.jpg

Snart påbörjar den nya Fondtorgsnämnden sina upphandlingar till premiepensionens fondtorg. Magnus Strömer, Enhetschef Operativ Granskning och Övervakning och Nadine Viel Lamare, Hållbarhetsstrateg och kommunikationsansvarig, tackade för branschens feedback på det upphandlingsmaterial som skickats ut och tydliggjorde hur myndigheten kommer arbeta framöver.

På Fondtorgsnämndens hemsida finns den information som gavs på Fonddagen. 

Gunnar Wetterberg Fonddagen 2023.jpg

Avslutningsvis fick publiken skratta. Gunnar Wetterberg, historiker och författare, beskrev genom en historisk tillbakablick hur kristider kan skapa nya möjligheter. För den som kan tänka utanför boxen och sålla agnarna från vetet kan nya affärsmöjligheter dyka upp. Så byggde familjen Wallenberg upp sin styrka i spåren av bankkrisen 1878 när man kom på idén att man kunde ta över krisande företag billigt och rekonstruera dem. PEAB är ett annat exempel på ett företag som utnyttjat kriser. Gunnar gjorde ett svep genom den ekonomiska historien med en rad anekdoter. För fondförvaltare borde kristider ge möjligheter att leta reda på livskraftiga, långsiktigt lönsamma bolag, menade Gunnar. Eftersom det kräver nytänkande tror han inte att AI kan klara uppgiften.  

Dagen avslutades med mingel på Moderna Museets terrass och restaurangens goda buffé. 

bubbel Fonddagen 2023.jpg

bubbel 2 Fonddagen 2023.jpg

mingel 3 Fonddagen 2023.jpg

Bandet Fonddagen 2023.jpg

_DSC0170.jpg

_DSC0288.jpg