Fondbolagens förening har inbjudits att lämna synpunkter på förslagen till ändrade fondföreskrifter. Förslagen innebär att fondförvaltare som tillämpar justerat fondandelsvärde (swing pricing) ska ha interna rutiner av visst innehåll och att information om metoden ska lämnas i fondbestämmelser, informationsbroschyr, halvårsredogörelse och årsberättelse.
Dokument för nedladdning: Remissvar avseende förslag till ändrade föreskrifter med anledning av nya regler om likviditetsverktyg för fonder (FI dnr 22-25593)
Föreningen tillstyrker förslagen om såväl interna rutiner som informationskrav.
Föreningen har dock några kommentarer till förslagen.
I förslaget till 7 kap. 8 a § tredje stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder, anges att fondbolaget ska ange rutiner om tillämpningen av metoden i sina interna regler för fondredovisning ”eller i motsvarande skriftliga dokument”. Definitionen av interna regler i 1 kap. 9 § andra stycket 15 i FFFS 2013:9 omfattar emellertid redan ”[p]olicy- och styrdokument, riktlinjer, instruktioner eller andra skriftliga dokument som styr verksamheten och som fastställs av styrelsen eller den verkställande direktören”. Föreningen menar därför att det framstår som tydligare att i 7 kap. 8 a § hänvisa till det i föreskrifterna definierade begreppet interna regler, dvs. ”interna regler för fondredovisning eller andra interna regler”.
Interna regler för fondredovisning ska fastställas av styrelsen medan andra typer av interna regler kan fastställas av styrelsen eller vd. I remisspromemorian anges att rutinerna som utgångspunkt ska godkännas av bolagets styrelse. Föreningen menar att det bör tydliggöras i föreskrifterna huruvida detta är ett krav eller inte.
När det gäller utländska fondförvaltare som förvaltar en värdepappersfond konstateras i remisspromemorian att dessa ska omfattas av de svenska kraven, eftersom kraven får anses hänförliga till värdepappersfonden. Föreningen har ingen annan uppfattning och menar att det då är rimligt att samma krav ställs oavsett förvaltaren är svensk eller utländsk.
Mot bakgrund av att kraven i 7 kap. 8 a § är hänförliga till förvaltning av värdepappersfonder bör bestämmelsen inte vara tillämplig när ett fondbolag förvaltar ett fondföretag. Bestämmelsen kan därför behöva uttryckligen undantas i 1 kap. 5 och 6 §§ FFFS 2013:9.
Föreskrifterna innehåller flera hänvisningar till begreppet fondandelsvärde. Föreningen anser att det bör tydliggöras om det i vissa fall är det justerade fondandelsvärdet som avses. Det gäller t.ex. den uppgift som ska lämnas i bekräftelse av order om teckning och inlösen av fondandelar (17 kap. 2 § 8 FFFS 2013:9). Begreppet används även i 17 kap. 2 § 8, 26 kap. 1 §, 33 kap. 7 § andra stycket 2 och 9 § FFFS 2013:9.
I det sammanhanget noterar föreningen också att begreppet fondandelsvärde i 29 kap. 16 § andra stycket 2 och 31 kap. 48 § FFFS 2013:9 bör ändras till det noterade andelsvärdet, vilket är det begrepp som används i lagstiftningen (jfr 1 kap. 1 § tredje stycket lagen [2004:46] om värdepappersfonder).
FONDBOLAGENS FÖRENING
Helene Wall
Chefsjurist