Föreningen ställer sig övergripande positiva till de förslag som Arbetsgruppen för självreglering på den svenska företagsobligationsmarknaden (Arbetsgruppen) tagit fram och som remitterats av Föreningen för god sed på Värdepappersmarknaden. Nedan följer några synpunkter på förslaget.
Den svenska marknaden för företagsobligationer kan utvecklas. Fondbolagen eftersträvar i första hand en bättre likviditet och pristransparens i marknaden. Arbetsgruppens förslag adresserar ordningsfrågor och stärker investerarskyddet. Indirekt kan det öka intresset för marknaden och locka fler aktörer men pristransparensen är ett fortsatt problem för fondbolagen som investerare i marknaden.
Tillämpningsområde
Arbetsgruppens förslag är att företagsobligationer som är upptagna eller avsedda att bli upptagna till handel på svensk reglerad marknad eller handelsplattform ska omfattas av reglerna. Föreningen stödjer förslaget på tillämpningsområde.
Enligt förslaget ska även emittenter som ger ut företagsobligationer för den svenska marknaden omfattas även om de inte är eller avses bli noterade.
Föreningen skulle önska att även de obligationer som idag ges ut på den europeiska marknaden men som huvudsakligen riktar sig till svenska investerare också skulle omfattas. Det skulle kunna vara möjligt beroende på hur utformningen av uppföljning och sanktion utformas.
Informationsgivning
Väsentlig information
Det är bra om ”väsentlig information” närmare definieras. Prospektförordningen innehåller ett antal undantag för att vissa emissioner inte ska betungas med de informationskrav som finns i prospektförordningen. Förslaget innebär att informationskrav återinförs på de emittenter som har undantag från prospektförordningen. Det finns anledning att närmare definiera vilken information som är väsentlig att ta med för att inte Reglerna ska bli tydliga och inte allt för betungande.
Accept av erbjudandet
Föreningen vill att skrivningarna kring accept av erbjudandet ändras så att det framkommer att Reglerna syftar till att information kring villkoren för en emission ska vara tillgänglig två respektive fem bankdagar före accepttiden avslutas. Accepttiden, dvs den tid som orderboken är öppen, kan däremot vara mer begränsad, t.ex. en dag.
Föreningen stödjer i övrigt de föreslagna tiderna för informationsgivningen och kravet på att informationen ska vara öppen för allmänheten.
Likabehandling
Likabehandling rörande ekonomiska rättigheter inom samma och mellan olika obligationslån
Föreningen stödjer Arbetsgruppens förslag. Det är viktigt att alla obligationsinnehavare blir kompenserade på ett likvärdigt sätt vid villkorsändringar. En riktad ersättning endast till obligationsinnehavare som godkänner villkorsändringar är inte god sed. Det är också viktigt att obligationsinnehavararna uppmuntras till aktivitet i förhållande till emittenten och att ”snålskjuts” undviks varför Arbetsgruppens förslag om att en ersättning - voting fee - kan utgå till de obligationsinnehavare som röstar, oavsett hur de röstar.
Information beträffande obligationsvillkor
Kvalificerad majoritet vid villkorsändringar
Definitionen av kvalificerad majoritet i punkt B.5.a om 90 % avviker från standard inom MTN och EMTN-program som uppges vara 80 %. Förslagsvis ändras skrivningen i förslaget till ”mer än åtta tiondelar”.
I övrigt stödjer Föreningens förslaget.
FONDBOLAGENS FÖRENING
Fredrik Nordström
VD
Ladda ner dokument: Svar på remiss Regler avseende emissioner av företagsobligationer